Spousta bylinek lze po vysetí využívat po několika let, jiné jsou pouze jednoleté, potřebují více péče a každý rok je musíme sázet znovu. Všechny jsou ale unikátní svojí vůní a jen těžko je lze zaměnit. Jestliže milujete jídlo, rozhodně stojí bylinky za vyzkoušení.
Máta
Velmi aromatická bylinka, které se daří všude a přestože nejste příliš zkušeným zahradníkem, určitě jí neublížíte. Hodí se do jakýkoliv studených nápojů, oblíbená je však i podávána jako lahodný čaj. Hodí se také jako dekorace do koktejlů, zmrzlinových pohárů či zákusků. Máta je vytrvalá bylinka, proto si její svěže vonící listy můžete dopřávat několik let.
Tymián
Bylinka výborně ladící s masovými pokrmy nebo se zapečenými brambory. Má typické aroma, často je nazýván mateřídouškou obecnou, přestože tymián pochází ze Středomoří. Jedná se o vytrvalou bylinku a jeho péče není vůbec složitá.
Rozmarýn
Velmi si rozumí s masovými pokrmy, používá se však i do nápojů. Jedná se o vytrvalou bylinku, která vytváří vysoké keře s dřevnatými stonky.
Bazalka
Jednoletá bylina, která se díky své intenzivní vůni a chuti hodí nejenom do italských jídel a omáček ale i do salátů, k sýrům či jako hlavní přísada do bazalkového pesta. Výhodou bazalky je snadné množení. Stačí pouze odříznout část rostliny a vložit ji do vody, kde po několika dnech pustí kořeny a vy tak máte nevyčerpatelné množství této vynikající bylinky.
Bazalku můžeme zasadit do květináče , abychom jí měli vždy po ruce.
Meduňka
Kouzlo této byliny oceníte hlavně ve formě čaje. Meduňka má zklidňující účinky a už po pár doušcích teplého odvaru se snáze usíná. Přidávat jí můžete i do studených nápojů, které příjemně ochutí. Opět se jedná o vytrvalou, dobře rostoucí rostlinu.
Koriandr
Tato oblíbená bylinka by rozhodně neměla chybět ve vaší kuchyni. Jde o velmi univerzální bylinku, která se hodí do salátů, masových či vegetariánských pokrmů. Semena, která koriandr vytváří, se výborně hodí do omáček či k masu. Pokud se tedy rozhodnete pro tuto bylinku, snažte se využít vše, co vám nabízí.