Každý kuchař by měl mít ve svém slovníku alespoň základní pojmy, co se vaření týče. Nenechte se zaskočit neznámými názvy. Začínající kuchaři si někdy nevědí rady, co po nich vlastně kuchařská kniha chce, když mají uvařit roastbeef, tedy pečeni z nízkého roštěnce po anglicku. Také natolik známé tiramisu, italský dezert se sýru mascarpone, vyžaduje trošku toho ostříleného umění v kuchyni.
Pojem „al dente“ se používá ve spojení s těstovinami a znamená to na skus, protože nebudou uvařené zcela do měkka, ale také nebudou tvrdé. To platí i o zelenině a rýži. Když vám někdo nabídne ančovičky, jedná se o malé osolené rybky. Vinným kvasným octem zvaným balsamico se nejčastěji zakápne těstovinový salát. Blanšírování znamená, že zeleninu, například chřest, krátce povaříme a následně zprudka zchladíme ve studené vodě. Zelenina si tak uchová svojí barvu, vitamíny a křupavost. Brioška patří mezi křehké bílé francouzské pečivo, takže nemusíte mít strach, že jde o nějakou nevábnou potravinu. Oproti tomu v Itálii mají pečivo zvané focaccia. Máte rádi cizí kuchyni? Pak musíte vědět, co je to carpaccio. Tento pokrm se původně dělal ze syrové hovězí svíčkové, kdy se nakrájela na slabé plátky a ochutila sýrem parmezánem zakápnutým olivovým olejem. Dnes se nejčastěji tvoří z červené řepy, lososa nebo chobotnice. Demi glace je pojem vznešený, avšak se jedná o velmi silný vývar pro polévky nebo omáčky.
Chutney je asi nejznámější pojem v hlavní zahrádkářské sezoně. Omáčka z ovoce či zeleniny se podává za studena, je to vlastně obdoba českého leča. Znáte kapary? Ne, nemají nic společného se zvířetem kapybarou. Jsou to květy tropického keře. Kdežto slovo lanýž slyšel snad každý, kdo se pohybuje v kuchařském oboru. Aromatická hlízovitá houba se schovává pod povrchem země a nalézt tuto gurmánskou pochoutku je zasvěceno jen těm vyvoleným. Jemný krémový mascarpone je italský sýr. Pochoutku nachos, mexickou smaženou tortillu nakrájenou na trojúhelníčky, najdeme i v obchodech mezi brambůrkami. Pochutnávat si na nich můžeme samostatně nebo s teplým sýrovým dipem. Výborné taštičky z nudlového těsta plněné masem nebo zeleninou, to jsouravioli, obdoba bramborových plněných knedlíků. Ratatouille? Ano, kreslená pohádka z kuchařského prostředí, kde hlavním chodem, připomínající dětství, je stejnojmenně zvaný zeleninový pokrm. V létě si pochutnáme na sorbetu, zmrzlině z ovoce bez přidané smetany. A když nevíte co k obědu, zkuste soté. Minutku s masem, dušeném společně s houbami. Také tokáň je velmi známý, a to mezi lidmi i kuchtíky. Pokrm z masa, hub a zeleniny si oblíbí i malé děti.